Op 25 oktober 2018 is een interview met Abdel Harchaoui op de website van het Ondernemersfonds Utrecht geplaatst. Lees hier het volledige interview.

25 oktober 2018 | Algemeen, Nieuws, On the spot

On the spot: Abdel Harchaoui

 

– In deze rubriek bezoeken we een actieve ondernemer on the spot. Waarom zet hij zich in voor de wijk en wat is het recept voor succes? Deze keer centraal: Abdel Harchaoui. –

Ondernemer, ondernemen, ondernemend… als je het hebt over ‘ondernemen’ in de breedste zin van het woord, dan kun je in de Utrechtse wijk Overvecht niet om Abdel Harchaoui heen. Als zoon van een Marokkaanse horlogemaker is het ondernemerschap hem met de paplepel ingegoten. “Ik hou misschien wel meer van het werkwoord ondernemen – beginnen te doen, uitvoeren, in de actiestand zetten – dan dat ik ondernemer ben met mijn eigen bedrijf”. Vanuit zijn passie voor ondernemen probeert Abdel invloed uit te oefenen op het ondernemersklimaat in Overvecht. We spreken hem bij DOK030.

DOK030

“Toen ik vanuit Lombok verhuisde naar Overvecht, wilde ik me graag – in positieve zin – bemoeien met de wijk”. Zodoende is hij bij de Wijkraad Overvecht terechtgekomen. “Er werd toen al heel veel gedaan voor bewoners, op het gebied van bijvoorbeeld zorg, veiligheid en verkeer. Ik miste daarin initiatieven voor ondernemers”. Met o.a. hulp van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht  is toen DOK030 opgericht. “DOK030 is een plek waar je even kunt ‘dokken’ of inpluggen. Een plek voor ondernemende bewoners én ondernemers. Om te flexwerken, maar ook om ideeën verder te brengen, te sparren met anderen of coaching en begeleiding te krijgen bij het starten of laten groeien van je bedrijf.”

Projecten

Niet gek dat vanuit DOK030 vele projecten starten en verder worden gebracht. Waar Abdel het meest trots op is? “Ten eerste op de pizzaiolo opleiding. Een werk-leertraject wat we bij DOK030 ontwikkeld hebben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een betaalde leuke baan te helpen als pizzabakker. Bovendien was er in de branche behoefte aan deskundig, geschoold personeel omdat de vraag naar goede pizza’s blijft stijgen”. Het project kreeg veel aandacht in de (landelijke) media. Abdel: “Daarnaast zijn we ook bezig met een project om de wijkeconomie en de bedrijvigheid in de wijk te versterken. Ik ben heel trots dat we dit met behulp van het Ondernemersfonds hebben kunnen starten”.

Binnen dit project krijgen deelnemende bedrijven de mogelijkheid om opdrachten te formuleren die zij door leerlingen van ROC Midden Nederland kunnen laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan administratieve klussen of hulp bij het opzetten of onderhoud van de website, promotie en de boekhouding. “Ook starten we binnenkort met de inzet van studenten als servicemedewerker op Shoppingcenter Overvecht en onderzoeken we of studenten van de opleiding beveiliging op industriegebied ‘Nieuw Overvecht’ aan de slag kunnen. Omdat we dit project voor ondernemers én leerlingen heel laagdrempelig insteken, opent het deuren naar elkaar. De ondernemers zijn een voorbeeld voor de jongeren en het mooiste is natuurlijk als er een baantje uit voortkomt of leerlingen worden geïnspireerd om ook hun eigen bedrijf te beginnen.”

Impact in de wijk

Abdel: “Naast dat het Ondernemersfonds Utrecht een bijdrage kan leveren aan kleine(re) projecten, zoals het ophangen van feestverlichting of het organiseren van evenementen – zo hadden we onlangs een prachtige opening van het nieuwe station Overvecht – is het dus ook een opmaat voor projecten met meer impact. Zo is het succes van het project met ROC Midden Nederland nu de aanleiding om een WerkSchool op te richten op de nieuw te ontwikkelen NPD strook”. De WerkSchool zal een locatie worden waar het beroeps- en hoger onderwijs gaan samenwerken met ondernemers om meer bedrijvigheid in de wijk Overvecht te krijgen en ondernemers succesvoller te laten ondernemen. “Als ondernemers meer aansluiting zoeken bij het onderwijs, dan geeft dat zowel economisch als sociaal een ‘boost’ aan de wijk. Maar ook andere activiteiten die gericht zijn op bewoners dragen bij aan een positief sociaal, maatschappelijk en economisch wijk klimaat. Ik zie dat ondernemersverenigingen en winkeliersverenigingen hun blik beginnen te verruimen en gaan nadenken over personeelsvraagstukken, samenwerkingen stimuleren én dat het Ondernemersfonds ook daar aan kan bijdragen. Tegelijkertijd pakt het Ondernemersfonds die handschoen goed op en worden ondernemers ook geïnspireerd. Kijk bijvoorbeeld naar de Buurtconciërge in Utrecht Oost. Dat vind ik een positieve ontwikkeling.”

Krachten bundelen

Krachten bundelen zijn de twee sleutelwoorden voor Abdel. “Wanneer ondernemende mensen samenkomen, gebeurt er iets, worden dingen altijd beter. Het is goed voor een wijk wanneer mensen elkaar helpen en gebruik maken van elkaars kwaliteiten”. Ook ziet hij mogelijkheden in het bundelen van krachten van de individuele trekkingsgebieden in Utrecht. “Voor het onderwijsproject moest ik nu in elk (winkel-)/ trekkingsgebied handtekeningen ophalen. Dat is uiteindelijk gelukt, maar ik denk wel dat er méér en sneller dingen mogelijk zijn als je gebiedsoverstijgend projecten kunt ontwikkelen. Dat zou mijn wens zijn voor Utrecht en in het bijzonder natuurlijk ‘mijn’ wijk Overvecht.”

Zelf een keertje inpluggen bij DOK030? Dat kan op de Pretoriadreef 88 in Overvecht.